30 listopada 2014

Sałatka z jajkiem i boczkiem

Dziś mam dla Was przepis na sałatkę,która z pewnością spodoba się fanom szybkich posiłków. Wystarczy wymieszać kilka łatwo dostępnych składników i gotowe. Nigella Lawson w swojej książce pisze, że sałatka ta królowała na prywatkach w latach 80 ubiegłego wieku. Zdecydowanie warta "wskrzeszenia" po tylu latach. 

Przepis z "Kuchnia" Nigelli Lawson
Składniki:
- 1 główka sałaty (dałam sałatę lodową)
- 4 jajka 
- 200 g wędzonego boczku
- 1/2 małego pęczka natki pietruszki, posiekanej
- 1 łyżeczka oliwy czosnkowej
- 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
- 3 łyżeczki octu jabłkowego
- kilka kropli sosu Worcestershire

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić na ćwiartki. Sałatę umyć i wysuszyć. Rozgrzać oliwę na patelni a następnie dorzucić pokrojony w kostkę boczek. Smażyć do momentu uzyskania chrupiących skwarek. Ocet wymieszać z musztardą oraz sosem Worcestershire. Na sałacie ułożyć jajka oraz dodać cześć natki pietruszki. Następnie dodać skwarki, dressing i całość delikatnie wymieszać. Gotową sałatkę posypać pozostałą natką pietruszki. Smacznego! 


2 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...