14 czerwca 2010

Na dzień dobry - granola



Jestem wielka fanką musli. Mogę śmiało powiedzieć, że wypróbowałam większość mieszanek dostępnych na polskim rynku. Żadna nie równa się jednak smakiem z tą przyrządzoną własnoręcznie. Jej zrobienie nie zabiera dużo czasu,a smak...no cóż, bez porównania.

Składniki:
- 200 g płatków owsianych
- 60 g ziaren słonecznika
- 30 g ziaren sezamu
- 30 g otrąb pszennych
- 100 g orzechów laskowych
- 40 g orzechów nerkowca
- 100 g rodzynek
- 100 g żurawiny
- 1 małe jabłko starte na tarce
- 1 łyżeczka cynamonu
- 75 g brązowego cukru
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 łyżek płynnego miodu (dałam akacjowy)

Wszystkie składniki oprócz rodzynek i żurawiny wymieszać. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec około 30 min. mieszając w trakcie kilka razy. Po wyjęciu z piekarnika wymieszać z rodzynkami i żurawiną.

Tak przygotowana granola smakuje idealnie z mlekiem lub jogurtem. Ja najczęściej jem ją z owocami (na zdjęciu z winogronem i truskawkami). Smacznego !

1 komentarz:

  1. Co tu dużo pisać- granola w Twoim wykonaniu wyśmienita, o czym przekonało się moje słodkolubne podniebienie. ;)
    Czekam z niecierpliwością na kolejne przepisy!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...