24 marca 2012

Kakaowa babka z suszonymi śliwkami

Święta zbliżają się ogromnymi krokami. Na blogach królują już wielkanocne przysmaki, więc aby nie pozostawać w tyle, i ja proponuję Wam jedno z najpopularniejszych świątecznych ciast - babkę. Jest bardzo prosta w wykonaniu, lecz dodatek suszonych śliwek na wierzchu sprawia, iż staje się nieco bardziej elegancka. Jeśli jeszcze nie macie swojego ulubionego przepisu na babkę, może warto spróbować?

Przepis z "Polska na słodko" Wandy Jackowskiej
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej
- 25 dag cukru
- 20 dag śliwek suszonych
- 20 dag masła
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kieliszki rumu
- aromat rumowy
- opakowanie cukru waniliowego

Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Śliwki zalać rumem, odstawić na 1 h. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Masło, olej, wodę, kilka kropli aromatu rumowego i cukier podgrzać w dużym garnku, stale mieszając, aż powstanie gładka masa. Przestudzić. Dodać roztrzepane żółtka i kakao, dokładnie wymieszać. Wsypywać stopniowo suche składniki, dokładnie mieszając całość. Na koniec ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w ciasto. Śliwki odsączyć z rumu. Ciasto wylać do formy, na wierzchu ułożyć śliwki. Piec w temp. 160ºC przez 60-70 minut. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam babki...
    Ciekawe jak ta wygląda w przekroju... ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda cudnie, ale smakowac musi bosko!
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda, że teraz babki zdominowały durszlak ;) Ale takich smakowitych jak Twoja nigdy za wiele!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglada..zapraszam do akcji Babki i babeczki..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...