08 marca 2012

Soba z sezamem + kurczak z ostrym sosem chili

Ostatnio coraz częściej sięgam do kuchni azjatyckiej. Sos sojowy stał się jednym z najczęściej eksploatowanych produktów w mojej kuchni. Bardzo polubiłam także ostry sos chili z czosnkiem oraz olej sezamowy, którego zapach po prostu uwielbiam. Jeśli połączycie wszystkie powyższe produkty i dodacie kilka innych otrzymacie pyszne danie o prawdziwym orientalnym charakterze. Ja robiłam sobie taki obiad kilka dni pod rząd i ciągle nie mam dosyć.

Makaron soba z ziarnami sezamu i dymką
Przepis z "Forever summer" Nigelli Lawson
Składniki:
- 75 g sezamu, uprażonego
- 250 g makaronu soba
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 5 łyżeczek sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 5 dymek, pokrojonych

Makaron ugotować według przepisu na paczce, odcedzić. Wymieszać w misce ocet ryżowy, sos sojowy, miód, olej sezamowy. Dodać makaron oraz dymkę, całość wymieszać. Dodać sezam i ponownie wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno.

Kurczak w ostrym sosie chili
Przepis z Grumpy's Honeybunch
Składniki:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki mąki
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki ziaren sezamu
Sos:
- 3 łyżki sosu chili
- 2 łyżki ketchupu (dałam pikantny)
- 1-2 łyżki miodu (dałam 1)
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 4 łyżki wody

Kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać z sosem sojowym, olejem sezamowym oraz cukrem. Odstawić na 1 h. W tym czasie przygotować sos. Wymieszać w garnuszku wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, pogotować, aż sos stanie się lepki. Zestawić z ognia. Wymieszać mąki z sezamem, obtoczyć kawałki kurczaka. Smażyć kurczaka, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z sosem chili. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Bardzo mi sie podoba, zwlaszcza kurczak. Za ketchupem wprawdzie nie przepadam, ale moze w polaczeniu z innymi skladnikami nie jest taki "ketchupowaty"? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie :) Takie dania są bardzo w "moim" stylu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię na ostro. Pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile bym dała, żeby taki obiadek stał teraz przede mną... : (

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie połączenia :) bardzo fajnie też pasuje świeży imbir :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam olej sezamowy i ziarnka sezamu, dodaję ten przepis na moją listę przepisów do wykonania:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...