04 stycznia 2013

Chleb razowy z orzechami laskowymi i rodzynkami

Nowy rok w Krainie Smaków pragnę zapoczątkować chlebem. Pojawił się na moim wigilijnym stole i z pewnością szybko doczeka się powtórki. Rodzynki i miód dodają mu słodkiej nuty, natomiast prażone orzechy laskowe niesamowitego aromatu. Pasują do niego zarówno dodatki wytrawne, jak i słodkie. 
Ciasto po wyrobieniu może być lekko luźne, jednakże po dwóch składaniach jego struktura wyraźnie się zmieni, dzięki czemu nie powinniście mieć problemów z formowaniem bochenków. 

Przepis z "Bread" Jeffrey'a Hamelmana
Składniki na dwa średnie bochenki:
Pate fermentee:
- 227 g mąki pszennej
- 147 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/8 łyżeczki drożdży
Ciasto właściwe:
- 454 g mąki pszennej razowej
- 227 g mąki pszennej
- 516 g  wody
- 2 łyżeczki soli
- 1,25 łyżeczki drożdży
- 1,25 łyżki miodu
- 145 g orzechów laskowych
- 120 g rodzynek

Składniki pate fermentee wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12-16 h. Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku, oczyścić ze skórki i posiekać. Wszystkie składniki ciasta właściwego oprócz rodzynek oraz orzechów wymieszać razem z pate fermentee. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut, pod koniec dodając bakalie. Odstawić do wyrośnięcia na 2 h, w tym czasie dwukrotnie je złożyć. Następnie uformować 2 bochenki, podłużne bądź okrągłe. Przełożyć do koszyków albo foremek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1-1,5 h. Piec chleby w temp. 230°C przez 15 minut, następnie zmniejszyć do 220°C i dopiekać ok. 30 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego!

4 komentarze:

  1. kocham domowy chleb-szczególnie ten razowy, mokry ;)
    Pięknie ci wyszedł, i jak wyrósł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie razowce:-), wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda! Chciałoby sie porwać kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. On jest po prostu przepyszny. Piekłam go już parę razy i za każdym smakował wspaniale..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...