10 stycznia 2013

Ciasteczka waniliowe z mleczną i białą czekoladą

Dziś prezentuję Wam przepis na proste maślane ciasteczka z wyraźną waniliową nutą. Drobinki białej i mlecznej czekolady fajnie chrupią przy każdym kęsie. Takie ciasteczka z czekoladą z pewnością każdemu przypadną do gustu. Już niedługo Dzień Babci i Dziadka, więc może warto obdarować najbliższych takimi domowymi słodkościami?

Przepis ze "Złotej księgi czekolady" Carli Bardi
Składniki:
- 375 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g masła
- 130 g białego cukru
- 50 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 180 g białej czekolady, posiekanej
- 180 g mlecznej lub gorzkiej czekolady, posiekanej

Masło ucieramy z cukrami, dodając po jednym jajku i łyżeczce esencji waniliowej.  Mąkę mieszamy z sodą oraz solą. Dodajemy do masy maślanej i ucieramy. Na koniec wsypujemy czekoladę i całość mieszamy (najlepiej zrobić to ręką). Z ciasta formujemy kuleczki, lekko je rozpłaszczamy i przekładamy na blachę w równych odległościach. Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 12-14 minut. Studzimy na kratce. Smacznego! 

8 komentarzy:

  1. domowe ciasteczka są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ślicznie wyglądają! Muszą być pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Maślane, domowe, śliczne i smaczne, nie można tego przebić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie i smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ze szklanką mleka z pewnością stanowią zgrany duet!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam niedawno podobne - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. jej.. pyszunia szyszunia.. ;D ale weź wyślij pocztą parę, ja się nie obrazę;))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...