Torty w moim domu pojawiają się bardzo rzadko, jak już, to zazwyczaj na 2 lutego - urodziny mojego Taty. W tym roku postawiłam jednak na babeczki. Kruche kakaowe korpusiki świetnie się komponują z chałwowym kremem. Muszę przyznać, że jak za kremami nie przepadam, tak ten jest boski! Już myślę jak go ponownie wykorzystać. Budyniowa masa wymieszana z niewielką ilością masła plus waniliowa chałwa. Pychota!
Przepis z Domowych Wypieków
Składniki:
Babeczki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 200 g masła
- 2 żółtka
Krem:
- 1/2 l mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 4 żółtka
- 100 g masła
- 200 g chałwy waniliowej
Składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na min. 1 h. W tym czasie przygotować krem. Masło ubić na puszysto. Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą wymieszać z mąkami, nie zostawiając żadnych grudek oraz żółtkami. Do gotującego się mleka wlać powoli mieszankę jajeczną i energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić budyń do przestygnięcia. Następnie dodawać do masła po łyżce budyniu i chałwy, cały czas mieszając. Gotowy krem wstawić do lodówki. Foremki do babeczek wysmarować cienko tłuszczem i wysypać odrobiną bułki tarte. Wylepić foremki ciastem. Piec w temp. 180°C przez ok. 13-15 minut. Wyjąć z piekarnika, chwilę odczekać i delikatnie wyjąć korpusy z foremek. Za pomocą rękawa cukierniczego lub po prostu łyżką nakładać równe porcje kremu. Po wierzchu można posypać zmieloną kawą. Smacznego!
Cudnie wyglądają, muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńChętnie się skuszę na babeczkę:)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne ten krem..mmmm!
OdpowiedzUsuńPotwierdzamy krem jest pyszny!! :) Cieszymy się, że smakowało :)
OdpowiedzUsuń...ale pysznie wyglądają ;D
OdpowiedzUsuńRealmente exquisito me encanta tiene un aspecto perfecto y delicioso,abrazos y abrazos.
OdpowiedzUsuńNa ile foremek starcza ten krem i cisto?
OdpowiedzUsuńZależy od wielkości foremek. Niestety nie pamiętam dokładnie, ile mi wyszło, ale kremu jest dość sporo. Obstawiam, że ok. 10-12 babeczek.
OdpowiedzUsuń