07 kwietnia 2012

Mazurek kajmakowy z bakaliami

Tak jak nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca czy piernika, tak święta Wielkanocne to obowiązkowo cytrynowa babka marmurkowa oraz mazurek. Dziś pokazuję Wam przepis na mój ulubiony mazurek. Kruche ciasto, kajmak i bakalie to dla mnie połączenie idealne. Ciasto jest pyszne, mało pracochłonne (co szczególnie cenię w okresie przygotowań do świąt) i na prawdę ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnego kawałka. Polecam!

Przepis na spód z Moich Wypieków
Składniki na 2 blachy o wymiarach 24X28 cm:
- 350 g mąki krupczatki
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 żółtka
- 550 g masy kajmakowej
- bakalie (dałam rodzynki, żurawinę, morele, skórkę pomarańczową, orzechy włoskie, płatki migdałowe)

Zagnieść kruche ciasto i wstawić do zamrażalnika na 1-2 h. Po tym czasie rozwałkować, wylepić nim blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temp. 200ºC przez 15-20 minut. Ostudzić. Rozsmarować kajmak na spodach i obficie posypać bakaliami. Smacznego!

Chciałabym Wam również życzyć wesołych świąt. Spędźcie je tak, jak lubicie najbardziej. :)

7 komentarzy:

  1. cudny!
    wesołego alleluja
    ps.warto usunąć weryfikację słowną w komentarzach

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny, kuszący i obfitujący w same łakocie.

    Radosnych Świąt! ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. lubie takie lakocie:)

    Wesołych Świąt!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile bakalii! Jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknych
    Świąt
    posypanych cukrem pudrem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...