Tak jak nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca czy piernika, tak święta Wielkanocne to obowiązkowo cytrynowa babka marmurkowa oraz mazurek. Dziś pokazuję Wam przepis na mój ulubiony mazurek. Kruche ciasto, kajmak i bakalie to dla mnie połączenie idealne. Ciasto jest pyszne, mało pracochłonne (co szczególnie cenię w okresie przygotowań do świąt) i na prawdę ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnego kawałka. Polecam!
Przepis na spód z Moich Wypieków
Składniki na 2 blachy o wymiarach 24X28 cm:
- 350 g mąki krupczatki
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 żółtka
- 550 g masy kajmakowej
- bakalie (dałam rodzynki, żurawinę, morele, skórkę pomarańczową, orzechy włoskie, płatki migdałowe)
Zagnieść kruche ciasto i wstawić do zamrażalnika na 1-2 h. Po tym czasie rozwałkować, wylepić nim blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temp. 200ºC przez 15-20 minut. Ostudzić. Rozsmarować kajmak na spodach i obficie posypać bakaliami. Smacznego!
Chciałabym Wam również życzyć wesołych świąt. Spędźcie je tak, jak lubicie najbardziej. :)
cudny!
OdpowiedzUsuńwesołego alleluja
ps.warto usunąć weryfikację słowną w komentarzach
piękny, kuszący i obfitujący w same łakocie.
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt! ;*
lubie takie lakocie:)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!!!
Świetnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńIle bakalii! Jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńpięknych
OdpowiedzUsuńŚwiąt
posypanych cukrem pudrem