10 kwietnia 2013

Spaghetti a'la carbonara

Dziś krótki post, a w nim przepis na szybkie spaghetti a'la carbonara. Chociaż daleko jej do włoskiego oryginału, nadal smakuje świetnie. Jej przygotowania zajmie Wam tyle, co ugotowanie makaronu. Na szybki i prosty obiad - idealna.

Przepis z Ucztowisko
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- kilka cienkich plasterków pancetty lub wędzonego boczku, pokrojonych w kostkę
- mały pęczek natki pietruszki, posiekanej
- ser parmezan lub pecorino, starty 
- 1 żółtko
- świeżo mielony pieprz

Wrzuć makaron do osolonej wrzącej wody. W czasie gotowania makaronu, podsmaż boczek na odrobinie oliwy, dorzuć czosnek i wymieszaj. Wlej połowę śmietanki, pozostałą wymieszaj z odrobiną tartego sera, natką oraz żółtkiem. Dodaj do pozostałych składników, wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Przed podaniem, każda porcję posyp serem i natką. Smacznego!

4 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...