05 maja 2013

Sernik z lemon curd

Kolejny sernik na blogu, tym razem w nieco bardziej letniej wersji. Chrupiący spód, zbita serowa warstwa i orzeźwiający lemon curd na wierzchu. Prawdziwa gratka dla wszystkich fanów serników i angielskiego kremu cytrynowego. Koniecznie do wypróbowaniu! 

Przepis z Moich Wypieków
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
Spód:
- 250 g ciastek pełnoziarnistych
- 110 g masła, rozpuszczonego
Masa serowa:
- 750 g twarogu 3-krotnie mielonego
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
Lemon curd:
- 45 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- pół szklanki cukru
- 1 jajko, roztrzepane
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny

Ciastka rozdrobnić w malakserze i połączyć z masłem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć ciastkami i wstawić do lodówki na 30 minut. Ser zmiksować z cukrem i skórką cytryny. Stopniowo dodawać jajka cały czas mieszając. Wylać masę na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 60 minut. Wystudzić sernik w lekko uchylonym piekarniku. W tym czasie przygotować lemon curd. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w miseczce. Następnie umieścić ją na rondelku z gotującą wodą. Gotować w kąpieli wodnej, aż krem zgęstnieje. Lekko przestudzić. Na wystudzonym serniku rozsmarować lemon curd. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 h, a najlepiej przez całą noc. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam serniki, takiego jeszcze nie robiłam. Koniecznie muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ten sernik u Ciebie prezentuje się cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa letnia odsłona sernika ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...