Ekspresowa zupa, która zachwyca intensywnym zielonym kolorem i wspaniałym smakiem. Idealnie pasuje do niej niebieski ser pleśniowy i orzechy włoskie, które nadają jej nieco wykwintny charakter.
Przepis z bloga Bea w kuchni
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 500 g różyczek brokuła
- 1 duży ziemniak
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- ok. 50 g orzechów włoskich
- niebieski ser pleśniowy
- grzanki (opcjonalnie)
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć. Ziemniak obrać, pokroić w kostkę. Opłukać ziemniaki i różyczki brokuła. Cebulę i czosnek udusić na rozgrzanej oliwie, dodać ziemniaki, zalać bulionem, zagotować i po ok. 5-7 minutach dodać brokuły. Gotować jeszcze ok. 8-10 minut. Zupę zmiksować, doprawić do smaku. Orzechy zrumienić na suchej patelni. Każdą porcję zupy udekorować orzechami i kawałkami sera pleśniowego. Smacznego!
bardzo lubię zupę krem z brokułów, zwłaszcza gdy jest gęsta i mocno czosnkowa :)
OdpowiedzUsuńmmm... uwielbiam zupę brokułową
OdpowiedzUsuńach, brokuły i ser pleśniowy.... bardzo udane połączenie!
OdpowiedzUsuńmiłego dnia!
rzeczywiście zachwyca tym swoim kolorem.
OdpowiedzUsuńkremowe lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńTrafiłam do Ciebie po raz pierwszy i od razu trafiłam na moją ulubioną zupę! Py-cha! A u Ciebie tak ładnie wygląda, zielono i wiosennie:)
OdpowiedzUsuń