01 marca 2011

Bułki pszenno-żytnie z rodzynkami

Te bułki mnie oczarowały. Dodatek mąki żytniej sprawia, iż są "cięższe", mają zwarty miąższ, a do tego wspaniałą słodką nutę dzięki melasie i rodzynkom. Nie miałam pod ręką wymaganych przypraw, dlatego zastąpiłam je mieszanką garam masala i to był strzał w 10. Nie sądziłam, że takie smaki będą ze sobą tak dobrze współgrać.

Przepis z Pracowni Wypieków (z moimi zmianami)
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 70 g rodzynek
- 1 łyżeczka garam masala
- 50 g melasy
- 30 g masła
- 300 ml mleka
- 280 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej jasnej
- 1 łyżeczka soli

Masło rozpuścić w garnuszku, podgrzać z mlekiem, melasą, solą i przyprawami. Ostudzić do temperatury pokojowej. Połączyć drożdże z płynem. Dodać rodzynki i stopniowo wsypując mąkę, zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 30-60 minut. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, uprzednio smarując dłonie oliwą/olejem. Wierzch bułeczek spryskać delikatnie oliwą, oprószyć mąką i odstawić do wyrastania na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 225ºC . Wstawić bułeczki i piec ok. 10-12 minut. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. z rodzynkami muszą smakować wprost wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm...do takiej bułeczki twarożek na słodko i śniadanie wprost krolewskie!!

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie spakowałabym jutro o poranku taką papierową torebkę pełną bułek i poszła do "pracy"

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe. Miód i kakao i królewskie śniadanie gotowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają bardzo zachęcająco!Zjedlibyśmy na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne bułeczki, bardzo smakowicie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  7. hmmmm... garam masala, melasa i rodzynki, toż to musi być wybuchowe połączenie smaków :) bułeczki musiały pachnieć obłędnie :)
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...