Gdybym miała wymienić potrawy, które kojarzą mi się z kuchnią brytyjską byłyby to scones posmarowane gęstą śmietaną i dżemem, mięsne zapiekanki pod ziemniaczaną pierzynką i duże triffle. Nieco schematycznie, jednak kuchnia brytyjska nadal pozostaje dla mnie nieodkryta. Niestety oprócz fish&chips, czyli najpopularniejszego na Wyspach fast foodu nie miała przyjemności posmakować żadnego tradycyjnego dania (następnym razem na pewno to zrobię!). W ramach akcji zorganizowanej na Durszlaku postanowiłam przyrządzić, a właściwie upiec "coś brytyjskiego". Wybór był dość prosty. Ciastka owsiane należą do moich ulubionych. Dzisiejsze są zdecydowanie najbardziej chrupiącymi, jakie kiedykolwiek jadłam. Jeśli nie chcecie mieć okruszków na całej koszulce, lepiej weźcie talerzyk. Do popołudniowej herbatki, najlepiej tej 5 o'clock, sprawdzą się idealnie.
Potworom ciasteczkowym proponuję od razu zwiększyć porcje.
Przepis z "Podróżnik w kuchni" Vicky Smirli
Składniki:
- 125 g drobnych płatków owsianych
- 75 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g masła
- 90 g cukru
- 1 jajko, lekko ubite
Utrzeć masło z cukrem, pod koniec dodać jajko. Wymieszać suche składniki, dodać po masy maślano-jajecznej. Dokładnie wymieszać, a następnie formować dłonią lub przy pomocy łyżki okrągłe ciasta. Nie powinny być za grube ani za duże, gdyż w czasie pieczenia urosną. Przełożyć ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180ºC przez 15-20 minut. Smacznego!
Wyglądają fantastycznie :) Uwielbiam domowe ciasteczka owsiane.
OdpowiedzUsuńCo za pyszności :)
OdpowiedzUsuńTakim ciachem bym nie pogardziła :D
OdpowiedzUsuńMuszę to powiedzieć- cudny blog! :)
Muszę wypróbować ten przepis, skoro są takie chrupiące:) No i na pewno przepyszne:)
OdpowiedzUsuńzdrowe i słodkie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Yummy!
OdpowiedzUsuńz pewnoscia sa zdrowe!
OdpowiedzUsuńmam pytanie...ile ciasteczek wyjdzie z tego przepisu ?
OdpowiedzUsuńNiestety nie pamiętam dokładnie, ale raczej była to niewielka porcja.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta owsiane, chętnie spróbuje tych. Na moim blogu przepis na kakaowe ciasta owsiane z rodzynkami, idealne do ciepłego mleka :)
OdpowiedzUsuńwww.malowane-smakiem.blogspot.com