Niektórzy mogą stwierdzić, że przesadzam, ale wiem, że wiele z Was mnie zrozumie. Już najwyższy czas nastawić ciasto na pierniki i pierniczki! W następnym poście podam przepis na rewelacyjny piernik przekładany powidłami śliwkowymi.
Dziś namiastka piernika, czyli korzenne ciasto. Dodatek prażonych jabłek oraz kawy sprawia, że nie jest ani suchy, ani za bardzo wilgotny. Dodałam do niego rodzynki i orzechy włoskie, jednak wybierzcie Wasze ulubione bakalie, byle gramatura się zgadzała. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się wspaniały zapach przyprawy korzennej. Gdyby za oknem prószył śnieg, pomyślałabym, że święta są tuż tuż.
Przepis z "Polska na słodko" Wandy Jackowskiej (z moimi zmianami)
Składniki na keksówkę o długości 32-35 cm:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 150 g masła
- 100 g bakalii
- 3 jajka
- 6 łyżek mocnej kawy (zaparzonej)
- 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 1,5 szklanki prażonych jabłek (ok. 3 dużych jabłek)
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę i poddusić z odrobiną wody, aż zmiękną. Bakalie sparzyć wrzątkiem. Utrzeć masło z cukrem, dodając po jednym jajku. Mąkę wymieszać z sodą, przyprawą korzenną oraz cynamonem. Stopniowo dodawać do masy jajeczno-maślanej składniki suche, kawę i prażone jabłka. Na koniec dodać bakalie i dokładnie wymieszać całość. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180ºC przez 60 minut. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową, ale bez niej ciasto także jest pyszne. Smacznego!
Takie ciasta to jedne z moich ulubionych. Szybkie, aromatyczne i przepyszne :D
OdpowiedzUsuńPiekłam to ciasto nieraz i jest naprawdę super, wilgotne i mocno korzenne...pycha!
OdpowiedzUsuńTen korzenny aromat musi wspaniale komponować się ze smakiem bakalii... Idealne ciasto na późną jesień. :)
OdpowiedzUsuńMi tez juz pachnie swietami :)
OdpowiedzUsuńByło pyszne!!!
OdpowiedzUsuńfajne to ciacho ...a ja lubię korzenne klimaty ....zwłaszcza jak zimno za oknem:)
OdpowiedzUsuń