30 listopada 2011

Imbirowy kurczak w cytrynowym sosie. Pikantna marchewka.

Z powodu problemów z komentowaniem i wyświetlaniem poprzedniego postu, zamieszczam go ponownie.

Ostatnio na blogu było bardzo słodko. Przepisy na obiady i wytrawne dania nie pojawiały się z prostej przyczyny. Czas, a właściwie jego brak. Od kilku(nastu) dni zadowalam się makaronem z sosem pomidorowym na obiad. Na szczęście znalazłam przepis na pysznego kurczaka w sosie cytrynowym z dodatkiem imbiru, które nie jest ani pracochłonny, ani czasochłonny. Idealne rozwiązanie, gdy nie macie czasu lub ochoty stać przy garnkach, a "makaron z sosem pomidorowym" powoli się Wam nudzi.

Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- ok. 5 cm kawałek imbiru
- 2 szalotki
- 2 łyżki sosu sojowego
- świeżo mielony pieprz
Na sos:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki sosu z cytryny
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki posiekanej skórki z cytryny
- 100 ml wody

Kurczaka opłukać, natrzeć sosem sojowym, odstawić na 20 minut. Imbir obrać i razem z szalotkami posiekać. Przygotować sos z miodu, sosu sojowego, soku i skórki z cytryny, oleju oraz wody. Filety zrumienić na mocno rozgrzanym oleju. Dodać imbir i szalotki. Smażyć przez minutę. Mięso zalać sosem, przykryć i dusić na małym ogniu przez 15 minut. Doprawić do smaku pieprzem. Filety wyjąć z sosu i pokroić na plastry. Ułożyć na talerzu i polać sosem. Smacznego!

Jeśli dysponujecie czasem, proponuję podać kurczaka z pikantną marchewką. Najlepiej byłoby przygotować ja dzień wcześniej, aby wszystkie smaki zdążyły się przegryźć. Jednak przygotowywana równoległe z kurczakiem i schłodzona przez ok. 15 minut w lodówce również będzie smaczna.

Przepis ze "Zdrowa kuchnia dla smakoszy", wydawnictwo Larousse (z moimi zmianami)
Składniki:
- 600 g marchewki, obranej i pokrojonej w grube talarki
- 500 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżki mielonego kuminu
- 1/2 łyżki ziaren kuminu
- 1/4 łyżki harissy
- sok z cytryny
- sól i pieprz

Do rondelka wlać wodę i włożyć marchewki. Dodać oliwę, mielony kumin oraz 1 posiekany ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10-15 minut. Marchewka powinna być miękka, ale nie może się rozpadać. Marchewkę przełożyć do miski, dodać ziarna kuminu, harissę, sok z cytryny oraz pokrojony w płatki ząbek czosnku. Wymieszać i wstawić do lodówki. Podawać jako dodatek do dania głównego lub zimną przekąskę. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Kusi mnie ta pikantna marchewka. Wspaniałe danie :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...