Dzisiejsze ciastka to gratka dla fanów czekolady i kawy. Kawa idealnie podkreśla, wydobywa smak czekolady, dzięki niej staje się ona jeszcze bardziej intensywna. Do tego ciasteczka są idealnie kruche i pyszne. Koniecznie zróbcie!
Przepis ze Strawberries from Poland
Składniki:
- 100 g białej mąki pszennej
- 20 g mąki razowej
- 30 g kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 140 g czekolady (dałam 100 g gorzkiej i 40 g mlecznej), pokrojonej na mniejsze kawałki
- pół garści ziarenek kawy, pokrojonych na mniejsze cząstki
- 110 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
Mieszamy mąki, sodę oraz kakao. Rozpuszczamy połowę czekolady, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i solą. Do masy maślanej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miksujemy. Dodajemy suche składniki i całość mieszamy. Na koniec dodajemy pozostałą czekoladę, kawę, mieszamy. Schładzamy w lodówce przez ok. 20 minut. Z ciasta "lepimy" kulki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie rozpłaszczamy łyżką. Pieczemy w temp. 180ºC przez 15 minut. Smacznego!
Zaryzykuję stwierdzeniem, że to najlepsze ciastka, jakie do tej pory jadłam... :3
OdpowiedzUsuńTo lubię :D
OdpowiedzUsuńkawa i czekolada, nie ma bata,żebym ich nie upiekła!
OdpowiedzUsuń