29 lutego 2012

Sos pomidorowy (tylko dla dorosłych)

Powiem szczerze, że nigdy nie przyszłoby mi do głowy dodać wódkę do sosu pomidorowego (ani żadnego innego), gdybym przepadkiem nie natknęła się na bardzo apetyczne zdjęcie przeglądając foodgawkera. Jego autorka pisze, iż owy sos to jedno z ulubionych dań jej chłopaka. Zaryzykowałam zatem i zrobiłam.
Pierwsze pytanie, które nasuwa się czytając składniki - czy wódka nie będzie dominować, a sos nie stanie się gorzki? Spokojnie, dodatek mocniejszego alkoholu bardzo fajnie "podkręca" smak sosu, charakterystyczny zapach znika. Dodana dla zrównoważanie śmietana kremówka powoduje, że sos ma wspaniałą kremową konsystencję. Wbrew pozorom jest dość łagodny w smaku, a po jego zjedzeniu na pewno nie zaszumi Wam w głowie. :)

Przepis z 6bittersweets
Składniki:
- 1 puszka pomidorów
- 3 szalotki, posiekane
- 3/4 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki papryczki chili, posiekanej
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 100 ml wódki
- 50 ml bulionu drobiowego bądź warzywnego
- 50 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki stołowe świeżej bazylii (dałam 1 łyżkę suszonej)

Na oliwie zeszklić szalotki, następnie dodać czosnek, chili, całość posolić i chwilkę posmażyć. Wlać wódkę, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż połowa alkoholu odparuje. Dodać bulion oraz pomidory, gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić, żeby trochę przestygło. Następnie przy pomocy blendera zmiksować całość. Dodać śmietanę kremówkę oraz bazylię. Gotować przez 2 minuty, ciągle mieszając. Jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ulubionym makaronem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale. Koniecznie muszę takiego spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba już wiem, jaką potrawę wykonamy wspólnie w najbliższym czasie ... : >

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...