22 lutego 2012

Pyszny krem marchewkowy z soczewicą

Wczoraj w końcu udało mi się zrobić idealna zupę marchewkową. Do tej pory moim numerem jeden była marchewkowa z jednej z krakowskich restauracji, myślałam, że nic jej nie pobije.
Zupa ma wspaniały pomarańczowy kolor i smakuje przewybornie. Jest bardzo, bardzo gęsta, najlepsza z kilkoma grzankami na wierzchu. Sycąca dzięki soczewicy i ostra za sprawą chili. Wymarzona zupa, która na stałe zagości w moim menu.

Przepis z bloga Bayaderka (z moimi zmianami)
Składniki:
- 350 g marchewki
- 1 średni ziemniak
- 200 g soczewicy
- 1 duża cebula, pokrojona
- ok. 900 ml bulionu warzywnego
- 240 g przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1-1,5 łyżeczki chili
- szczypta kurkumy
- 2 łyżeczki sezamu
- sól i pieprz do smaku

Marchew i ziemniaka obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy soczewicę oraz cebulę. Gotujemy 10 minut, wlewamy przecier pomidorowy, gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy przyprawy, sezam, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. bardzo mi się ta zupka podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agnieszko,
    bardzo ciesze sie, ze Ci smakowalo:-) Pozdrowienia najserdeczniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupy-kremy! I uwielbiam marchewkę. Połączenie doskonałe. Mogłaby stać taka miseczka przede mną.

    OdpowiedzUsuń
  4. no i umarłam. Idealnie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesienny kolor : )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...