04 marca 2012

Orzechowiec z czekoladą

Ciasto z serii "proste, szybkie i smaczne". Przepis bazuje głównie na mielonych orzechach laskowych, do tego kawałki czekolady i rum, dzięki któremu ciasto ma wspaniały zapach oraz smak. Idealne do popołudniowej herbatki.

Składniki na keksówkę o długości 30 cm:
- 20 dag mąki
- 25 dag orzechów laskowych
- 25 dag masła lub margaryny
- 170 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 łyżek rumu
- 1 tabliczka czekolady (dałam deserową), posiekanej
- szczypta soli

Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku, obrać ze skórki. 150 g orzechów zemleć, resztę drobno posiekać. Masło utrzeć z cukrami na puszysta masę. Dodawać po jednym jajku, stale ucierając. Wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy maślanej, stale ucierając. Na koniec dodać zmielone i posiekane orzechy oraz czekoladę. Całość wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w temp. 180ºC przez ok. 60 minut. Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwać patyczkiem i nasączyć rumem. Po wierzchu można polać polewą orzechową bądź czekoladową. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ciasta z mielonymi orzechami (i migdalami) naleza do moich ulubionych, a jesli na dodatek zawieraja czekolade, to jestem gotowa pozrec cala blache :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...