Każdy amator kuchni Bliskiego Wschodu zna i z pewnością nie raz jadł hummus. Ta wywodząca się z Libanu pasta ma wiele zastosowań, chociaż najczęściej podaje się ją jako dodatek do chlebków pita. Ja wykorzystałam ją w innym celu, ale o tym w następnym poście.
Przepis z Kwestii Smaku
Składniki:
- 5 łyżek sezamu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 mały ząbek czosnku, zmiaźdżony
- sok z 1/2 cytryny
- 250 g ciecierzycy
- 70-90 ml wody
- mielony kmin rzymski (opcjonalnie)
Sezam prażymy na suchej patelni uważając, żeby się nie spalił. Ostudzone ziarna mielimy blenderem razem z oliwą, aż powstanie pasta - tahini. Następnie dodajemy czosnek, sok z cytryny oraz olej sezamowy i całość miksujemy. Dodajemy partiami ciecierzycę oraz wodę, miksujemy. Pod koniec możemy dodać kmin rzymski. Przekładamy do słoiczka lub pojemniczka i przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Zapewne doskonała do kanapek!
OdpowiedzUsuńAgnieszko a jaka ma być ciecierzyca?
OdpowiedzUsuńUżyłam ciecierzycy w puszce :)
OdpowiedzUsuń