Makaron z sosem pomidorowym to chyba moje ulubione ekspresowe danie. Gdy sezon pomidorowy w pełni, puszkowane pomidory zastępuję świeżymi. Żeby wydobyć ich niezwykły smak najpierw grilluję je w piekarniku z dodatkiem ziół oraz czosnku, który nadaje im wspaniały aromat. Następnie całość mieszam, krótko podgrzewam i sos gotowy. Jeszcze trochę świeżej bazylii i lekki obiad gotowy.
Przepis z "Kuchnia włoska", wydawnictwo Parragon
Składniki:
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 nieobrane ząbki czosnku
- 1 kg pomidorów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka passaty
- sól i pieprz
- bazylia
Pomidory przekroić na pół i ułożyć na blaszce. Dołożyć nieobrane ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu. Skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, ustawić funkcję "grill" i grillować przez ok. 20 minut, aż na pomidorach pojawią się ciemne plamki. Pomidory ochłodzić, zdjąć skórkę, posiekać i przełożyć do garnka. Wycisnąć ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzewać na wolnym ogniu przez 5 minut. Przed podaniem dodać poszarpane listki bazylii. Podawać z ulubionym makaronem. Smacznego!
Przepyszny klasyk :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego :) A u Babci zaczynają już dojrzewać pomidory <3
OdpowiedzUsuńtaak, wakacje pełną parą w Twojej kuchni!
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twój patent na grillowane pomidory!!
OdpowiedzUsuń