14 lipca 2012

Placuszki orkiszowe z jagodami

Mój wakacyjny wyjazd zbliżył się szybciej niż myślałam. Przygotowania do niego pochłonęły trochę czasu, stąd małe opóźnienie w dodawaniu postów. W ramach rekompensaty proponuję Wam wspaniałe mięciutkie placuszki na leniwe śniadanie. W całości na mojej ulubionej mące orkiszowej, z dodatkiem jagód stanowią nie tylko pyszny, ale i zdrowy posiłek. Zachęcam do wypróbowania.


Na podstawie przepisu z bloga Mienta
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka jagód


Jajko mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy mąkę, proszek oraz cukry. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy jagody i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Smażymy placuszki z obu stron na rumiany kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. A teraz... czekają nas obiady w nadmorskich restauracjach;) Nie mogę się doczekać!

    OdpowiedzUsuń
  2. o! takie śniadanie to ja poproszę.Dziś mój pierwszy dzień w pracy po urlopie:( chyba należy mi się coś dobrego, prawda?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Samo zdrowie i co za smak!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam wielokrotnie, także z mrożonymi jagodami, polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...