25 lipca 2012

Muffiny kukurydziane z borówkami

Zabierałam się za te muffiny rok temu, jednak robiłam to tak mozolnie, że nim się obejrzałam, a sezon borówkowy się skończył. W tegoroczne wakacje znalazły się one na pierwszym miejscu przepisów do wypróbowania. Jak w przypadku większości muffin, wystarczy wymieszać składniki "suche" z "mokrymi", przełożyć do papilotek i w niecałe pół godziny mamy piękne, słoneczne muffinki. Dodałam soku z cytryny, bo bardzo lubię jego orzeźwiająca nutę w wypiekach, jednak możecie go pominąć lub zastąpić 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii. Muffinki najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, z kubkiem ulubionej herbaty.


Przepis z "Kuchnia" Nigelli Lawson z moimi zmianami
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g cukru
- 100 ml oleju roślinnego
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko, roztrzepane
- sok z połowy cytryny
- 100 g borówek amerykańskich
- cukier do posypania


W misce mieszamy mąki, cukier oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlewamy olej, jogurt naturalny, jajko i sok z cytryny. Składniki "mokre" dodajemy do "suchych" i całość mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy większość borówek. Przekładamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Na wierzchu każdej muffinki układamy pozostałe borówki oraz posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 200°C przez ok. 20 minut. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie! Bardzo długo nie robiłam muffinków, muszę to zmienić. Narobiłaś mi na nie ochoty! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z borówkami są bardzo pyszne muffinki

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię kukurydziane muffiny, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej, może Cię to zainteresuje, jakaś OSZUSTKA ukradła TWOJE zdjęcie na swojego bloga !!!!!! ciastomania.blog.onet.pl/Strucla-makowa,2,ID474453055,n

    złodziejką mówmy NIE! :(
    p.s. Bardzo apetyczne swoją drogą muffinki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za informację. Napisałam już do właścicielki bloga oraz redakcji portalu. Mam nadzieję, że skończy się to z pozytywnym dla mnie skutkiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie borówek z lekką nutą cytryny musiało smakować wysmienicie!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham muffiny, w połączeniu z borówkami w szczególności:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...