31 lipca 2012

Pita z kotlecikami, warzywami i hummusem

Jeśli hummus z poprzedniego wpisu przypadł Wam do gustu, mam dziś dla Was bardzo smaczną propozycję na jego wykorzystanie. Chlebki pita z dodatkami to taka domowa wersja kebaba. Poza tym, że mamy pewność, co do jakości i świeżości produktów, są one zdrowsze i o wiele smaczniejsze niż popularny fast food. Co prawda przygotowanie ich "od podszewki", czyli zrobienie hummusu, upieczenie chlebków, usmażenie kotlecików, pokrojenie warzyw wymaga trochę pracy, to uwierzcie mi, że efekt końcowy wart jest czasu poświęconego w kuchni.


Na podstawie przepisu z "Lato w kuchni przez okrągły rok" Nigelli Lawson
Składniki:
Ziołowe kotleciki:
- 250 g mielonego mięsa z indyka
- 25 g kuskusu
- 1/2 ząbka czosnku, rozgnieciona
- 1 łyżka świeżego oregano, posiekana
- 1 łyżka świeżej mięty, posiekanej
- skórka z połowy cytryny
- pieprz cytrynowy
- sól
Dodatki:
- chlebki pita
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
- 1/2 żółtej papryki, pokrojonej w paski
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę
- 1/2 czerwonej cebuli, cieniutko pokrojonej
- 1/2 ogórka, pokrojona na plasterki
- 150 g hummusu
- 150 g jogurtu greckiego
- natka pietruszki, posiekana
- listki mięty, posiekane


Zaczynamy od zrobienia kotlecików. Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie odsączamy na sicie i mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Formujemy kotleciki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie smażymy z obu stron. Jogurt grecki mieszamy z hummusem. Napełniamy pity kotlecikami, warzywami, jogurtem wymieszanym z hummusem, posypujemy natką pietruszki oraz miętą. Można również skropić odrobiną soku z cytryny. Smacznego!

6 komentarzy:

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...