11 września 2012

Czerwone curry z kurczakiem

Kuchnia indyjska nie jest mi obca. Uwielbiam dobrze doprawione, aromatyczne, jednogarnkowe dania i właśnie takie dziś Wam przedstawiam. Do tej wersji curry nie potrzebujecie mleczka kokosowego, a wiem, że wiele osób wzbrania się przed zrobieniem tego klasyku kuchni indyjskiej właśnie przez ten składnik. Nam bardzo smakowało i szczerze polecam ten przepis Waszej uwadze.

Przepis z bloga Sfinjak, z moimi zmianami
Składniki:
- 2 średnie cebule, posiekane
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 1/4 łyżeczki nasion kozieradki
- 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
- 1/2 łyżeczki kminu, rozdrobnionego
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 350 g kurczaka, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 zielone chili, posiekane
- sól i pieprz

W głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć nasiona kozieradki, czarnuszki oraz kminu przez parę sekund. Dodać cebulę, czosnek i imbir. Smażyć, aż cebula się zezłoci. Następnie dodać kurczaka i chwilę posmażyć. Dodać pomidory oraz sok z cytryny. Gotować przez 3 minuty, a potem dorzucić papryki, chili i natkę pietruszki. Gotować całość ok. 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ostatnio przekonałam się i wytestowałam curry, jestem zaskoczona jakie dania można wyczarować przy użyciu tej przyprawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie kuchnie indyjska, tamtejsze przyprawy sa wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też uwielbiam dobrze doprawione potrawy : ) niestety, w dalszym ciągu niektórzy znają tylko sól do doprawiania : /

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...