03 września 2012

Chutney cebulowo-paprykowe

Chutney jest dość specyficznym dodatkiem do dań. Moich bliskich nie zachwycił, za to ja lubię od czasu do czasu zrobić sobie słoiczek i zajadać z wędlinami lub zimnym pieczonym mięsem. Dziś przedstawiam Wam przepis na chutney z cebulą, papryką oraz jabłkiem, a po bardziej "egzotyczną" wersję zapraszam tutaj.

Przepis z książki "Zdrowa kuchnia dla smakoszy" Paule Nathan (z moimi zmianami)
Składniki:
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 duża młoda cebula
- 1 małe kwaśne jabłko
- sok z 1/2 cytryny
- 200 ml octu jabłkowego
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki świeżego imbiru, posiekanego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz

Papryki oraz obrane jabłko kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie składniki przekładamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy ok. 45 minut na małym ogniu, aż płyn odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki na minimum 24 h. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...