06 września 2012

Tarta z crème pâtissière, malinami i płatkami migdałowymi

Tarta z malinami chodziła za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam skorzystać ze sprawdzonego przepisu, który pojawił się na blogu ponad dwa lata temu, przy okazji tej tarty z borówkami. Kruche ciasto, waniliowy krem, świeże maliny, chrupiące płatki migdałowe. Prosto i smacznie.

Składniki na formę o średnicy 28 cm:
na spód:
- 250 g mąki
- 100 g schłodzonego masła
- 100 g cukru
- 1 jajko

- 1 żółtko
- szczypta soli
na crème pâtissière:
- 250 ml mleka
- 3 żółtka
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego 
na wierzch:
- 200 g malin

- 50 g płatków migdałowych, uprażonych na patelni

Z mąki, masła, cukru, jajka, żółtka i szczypty soli zagnieść ciasto. Przykryć folią i wstawić na 1-2 h do lodówki. W tym czasie przygotować krem. Zagotować mleko. W misce ubić żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę, wymieszać. Następnie powoli wlewać gorące mleko. Zmiksować i przełożyć do garnka. Mieszając trzepaczką gotować ok. 2 minut, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią aluminiową i odstawić do wystudzenia. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty. Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez ok. 30 minut. Ostudzić spód. Na tartę nałożyć wystudzony krem. Na wierzchu ułożyć maliny i posypać płatkami migdałowymi. Gotowe ciasto wstawić do lodówki. Kroić, gdy krem stężeje. Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Niedawno robiłam podobną wersję tylko w formie małych tartaletek.
    Było przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez piekna! Jeszcze pachnie latem...

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękniuchna ta tarta :-) I moje ukochane maliny :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli będę miała więcej czasu upiekę coś na weekendzie:)
    Dzięki za przepis, możliwe ,że skorzystam!:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com . Będzie mi miło, jeśli akutualizujesz obserwację/linki boczne na blogu.

    Pozdrawiam,
    whiness

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię Twojego bloga. I ze szczerej sympatii zapraszam do zabawy:
    http://kuchniawhisper.blogspot.co.uk/2012/09/the-versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  7. jak to wszystko cieszy oko! a co dopiero podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Boska jest ta tarta!
    Swoja droga... dawno juz takiej nie pieklam.
    Zachecilas mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mimo późnej pory, zjadłabym! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. gdybym miala maliny juz bym w kuchni byla ;) i robila

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...