05 grudnia 2010

Strucla parzona z makiem


Święta zbliżają się wielkimi krokami. Ja już czuję ich atmosferę, dlatego na moim stole coraz częściej goszczą iście wigilijne potrawy. Dziś prezentuję struclę, moją pierwszą struclę w życiu. Lubię makowce, w których mak dominuje nad ciastem. W tym wypadku proporcje rozłożyły się równomiernie, a i tak bardzo mi smakuje. Jedyne co mnie odrobinę zniechęca to ilość czasu potrzebna na przygotowanie. Muszę jednak przyznać, że warto. Strucla wyszła przepyszna i z pewnością znajdzie się na moim wigilijnym stole.

Przepis Macieja Kuronia (z moimi zmianami)
Składniki(2 małe lub 1 duża strucla):
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 115 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 75 g masła
- 2 żółtka
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
Masa:
- 250 g maku
- 125 g cukru
- 50 g masła
- 2 białka
- 50 g rodzynek
- 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- ok. pół buteleczki aromatu migdałowego
- pół małego jabłka

W dzień poprzedzający pieczenie strucli przygotowujemy mak. Niezależnie od namoczenia należy sparzyć go wrzątkiem. Rodzynki trzeba sparzyć i odstawić na noc. Następnego dnia odsączamy mak na sicie wyłożonym ściereczką. Mielimy mak trzykrotnie. W czasie ostatniego mielenia dodajemy jabłko. Zmielony mak ucieramy z cukrem, masłem i olejkiem migdałowym. Na koniec dodajemy odsączone rodzynki i skórkę pomarańczową. Przykrywamy folią i odstawiamy. Pół szklanki mąki zalewamy połową szklanki wrzącego mleka. Mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Drożdże rozcieramy z kilkoma łyżeczkami cukru w letnim mleku. Odstawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia. Gdy rozczyn urośnie łączymy go ze sparzoną mąką. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Ucieramy kogel-mogel z żółtek, cukru i cukru waniliowego. Dodajemy roztopione i przestudzone masło. Łączymy wszystkie składniki: miksturę drożdżową, resztę mąki i kogel-mogel. Długo i starannie wyrabiamy ciasto. Gdy nie przykleja się do ręki, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1,5-2 h do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30X40 cm. Powracamy do masy, dodając do niej ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy, nakładamy na rozwałkowane ciasto. Zwijamy w struclę, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 45-60 minut w 180°C. Upieczone strucle można polukrować lub polać polewą czekoladową. Smacznego!


4 komentarze:

  1. mmm... uwielbiam struclę makową.
    to chyba kwintesencja Gwiazdki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię struclę na święta. To prawda jest pracochłonna , ale można ją zrobić wcześniej i zamrozić.Ja robię ich większą ilość i mrożę .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...