Moje ulubione ciastka. Robiłam je już wiele razy, dodając orzechy, rodzynki lub inne bakalie, jednak najlepsze są bez żadnych "polepszaczy". Jestem nimi całkowicie oczarowana. Są przepyszne, a dodatek mąki razowej i płatków owsianych tylko działa na ich korzyść. Koniecznie musicie je zrobić!
Przepis z Moich Wypieków
Składniki (28 średnich ciastek):
- 120 g miękkiego masła
- 70 g jasnego brązowego cukru
- 1 jajko
- 100 g płatków owsianych (dałam drobne górskie)
- 140 g mąki razowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g czekolady, posiekanej (dałam 200 g gorzkiej 60%)
Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera. Dodać jajko, dalej ucierając. Wsypać resztę składników, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć łyżką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż zaczną się lekko brązowić. Poczekać około minuty przed zdjęciem z blaszki, potem studzić na kratce. Smacznego!
a ja lubię wersje z polepszaczami :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka. Wyglądają wspaniale! I super krówkowy słoiczek :)
OdpowiedzUsuńPodrawiam :)
juz nabralam ochoty na takie pysznosci:)
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno!! :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacha:)
OdpowiedzUsuńoch, wyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńi jestem pewna, że smakują równie wspaniale.
śliczny pojemniczek z krówką!
Te ciastka są wyborne!
OdpowiedzUsuńU mnie zajęły drugie miejsce na podium, zaraz po Chocolate Crinkles! ;))