28 grudnia 2010

Najlepsze ciastka razowe z płatkami owsianymi i czekoladą

Moje ulubione ciastka. Robiłam je już wiele razy, dodając orzechy, rodzynki lub inne bakalie, jednak najlepsze są bez żadnych "polepszaczy". Jestem nimi całkowicie oczarowana. Są przepyszne, a dodatek mąki razowej i płatków owsianych tylko działa na ich korzyść. Koniecznie musicie je zrobić!

Przepis z Moich Wypieków
Składniki (28 średnich ciastek):
- 120 g miękkiego masła
- 70 g jasnego brązowego cukru
- 1 jajko
- 100 g płatków owsianych (dałam drobne górskie)
- 140 g mąki razowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g czekolady, posiekanej (dałam 200 g gorzkiej 60%)

Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera. Dodać jajko, dalej ucierając. Wsypać resztę składników, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć łyżką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż zaczną się lekko brązowić. Poczekać około minuty przed zdjęciem z blaszki, potem studzić na kratce. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. a ja lubię wersje z polepszaczami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasteczka. Wyglądają wspaniale! I super krówkowy słoiczek :)

    Podrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. juz nabralam ochoty na takie pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  4. och, wyglądają cudownie!
    i jestem pewna, że smakują równie wspaniale.
    śliczny pojemniczek z krówką!

    OdpowiedzUsuń
  5. Te ciastka są wyborne!
    U mnie zajęły drugie miejsce na podium, zaraz po Chocolate Crinkles! ;))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...