08 grudnia 2010

Jeżyki mięsno-ryżowe


Bardzo fajna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Za tymi pierwszymi w ogóle nie przepadam, za to drugie jem z wielką przyjemnością, co jest rzadkim zjawiskiem u osoby nie przepadającej za mięsem. Składniki daję zawsze na oko, więc możecie dowolnie modyfikować, począwszy od proporcji ryżu i mięsa po ulubione przyprawy. Idealne z sałatką szwedzką, np. z tego przepisu.

Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 100 g ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- sól i pieprz
- ulubione przyprawy (szczególnie polecam tu majeranek)

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Cebulę drobno siekamy i łączymy z mięsem. Dodajemy ugotowany ryż, hojnie przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na oliwie. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. to ja sie pisze na te 3 smakolyki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie fajne te kotleciki i ladnie sie nazywają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I ja lubię takie kotlety mielone w trochę innym wydaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne, naprawdę świetne!
    oj, mali kuzyni się ucieszą ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. O z ryzem w srodku? super przepis, bardzo mi sie podoba:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...