08 grudnia 2010
Jeżyki mięsno-ryżowe
Bardzo fajna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Za tymi pierwszymi w ogóle nie przepadam, za to drugie jem z wielką przyjemnością, co jest rzadkim zjawiskiem u osoby nie przepadającej za mięsem. Składniki daję zawsze na oko, więc możecie dowolnie modyfikować, począwszy od proporcji ryżu i mięsa po ulubione przyprawy. Idealne z sałatką szwedzką, np. z tego przepisu.
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 100 g ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- sól i pieprz
- ulubione przyprawy (szczególnie polecam tu majeranek)
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Cebulę drobno siekamy i łączymy z mięsem. Dodajemy ugotowany ryż, hojnie przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na oliwie. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
to ja sie pisze na te 3 smakolyki:)
OdpowiedzUsuńJakie fajne te kotleciki i ladnie sie nazywają:)
OdpowiedzUsuńI ja lubię takie kotlety mielone w trochę innym wydaniu ;)
OdpowiedzUsuńświetne, naprawdę świetne!
OdpowiedzUsuńoj, mali kuzyni się ucieszą ;]
O z ryzem w srodku? super przepis, bardzo mi sie podoba:)
OdpowiedzUsuńfajne urozmaicenie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne!!:)
OdpowiedzUsuń