02 grudnia 2010
Chleb razowy na melasie
Od czasu smutnego pożegnania z zakwasem żytnim jestem skazana piec wyłączenie na drożdżach. Przyzwyczajona do pieczywa na zakwasie początkowo nie wyobrażałam sobie takiej zmiany. Muszę jednak przyznać, że odkryłam wiele wspaniałych przepisów na pieczywo pieczone na drożdżach. Największym hitem jest dzisiejszy chleb. Brązowy kolor zawdzięcza dodaniu melasy. Świetnie współgra zarówno ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami. Na liście moich najulubieńszych chlebów zajmuje drugie miejsce zaraz za chlebem orkiszowym z miodem. Szczerze polecam!
Przepis z Moich Wypieków
Składniki:
- 280 g mąki żytniej
- 175 g mąki pszennej razowej
- 115 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 7 g drożdży suchych
- 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
- 85 g melasy
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 350 ml ciepłej wody
W misce mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże i cukier, wymieszać. W środku zrobić dołek, wlać melasę, olej, wodę i wyrobić na miękkie, klejące ciasto. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości na ok. 1,5 godziny. Podłużną formę o długości ok. 25 cm wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, uformować bochenek i przełożyć do foremki. Odstawić na ok. 1/2 h do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Ostudzić na kratce, zawinąć w papier do pieczenia i kroić po upływie przynajmniej 12 godzin. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
to ja poprosze kilka kromeczek tego pysznego chlebka:)
OdpowiedzUsuńBardzo ladny kolor, a melasy chetnie uzywam do chleba..nadaje kolor, a chlebek wspaniale dzieki niej smakuje.
OdpowiedzUsuńz chęcią spróbowałabym takiego chleba na melasie :)
OdpowiedzUsuń