W sierpniu na jednym z targów udało mi się kupić garam masala. Ta charakterystyczna dla kuchni indyjskiej mieszanka, w dosłownym tłumaczeniu oznaczająca "ciepłą przyprawę", zawiera kardamon, czarny pieprz, kumin, kolendrę, cynamon oraz goździki. Wstyd się przyznać, ale sięgnęłam po nią niedawno, przygotowując poniższą ciecierzycę. Pikantna, aromatyczna, rozgrzewająca. Jako dodatek do obiadu, samodzielny posiłek lub na ciepłą kolację. Takie smaki prędko mi się nie znudzą.
Przepis z tej strony
Składniki:
- 220g ciecierzycy
- 2 łyżki oleju
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka garam masala
- 2 cm kawałek imbiru, starty
- 2 czerwone chilli, drobno posiekane
- 200g posiekanych pomidorów z puszki (dałam 240g)
Ciecierzycę namoczyć przez noc. Rano zmienić wodę i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu 6 łyżek rozgnieść widelcem. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć do momentu, kiedy będzie złotobrązowa., Dodać kolendrę, kumin, kurkumę, garam masala i smażyć 1 minutę. Wrzucić imbir, chilli, pomidory i sól do smaku. Dodać rozgniecioną i całą ciecierzycę wraz z płynem z gotowania (dałam kilka łyżek). Gotować jeszcze 5 minut. Smacznego!
Oooo uwielbiam ciecierzyce!! Zapisuje przepis,bo brzmi apetycznie!
OdpowiedzUsuńjako maniaczka i wielbicielka ciecierzycy i kuminu- poproszę o chociaż małą miseczkę;)
OdpowiedzUsuńCiecierzyca, jedno z moich ulubionych warzyw strączkowych. Nigdy nie przygotowywałam sama, zawsze daję z puszki i jest dobrze! :) Każdy przepis z ciecierzycy jest godny rozpatrzenia;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńniesamowicie kuszące danie!
OdpowiedzUsuńlekkie, zdrowe a zarazem niesamowicie sycące.
Ciecierzyca i pomidory to pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, pomidory z cieciorką sa boskie! W ogóle cieciorka jest boska. W kazdej postaci :)
OdpowiedzUsuńkusząca jest ta ciepła przyprawa..
OdpowiedzUsuń