22 marca 2011

Chleb z orzechami laskowymi

Ostatnio doszłam do wniosku, że wytrzymałabym miesiąc bez gotowania, jednak nie potrafię powstrzymać się przed pieczeniem. Zaczynając od drobnych słodkich ciasteczek, a kończąc na ciężkim, razowym chlebie. Jest coś kojącego w zagniataniu, czekaniu aż urośnie, pieczeniu, w końcu, chociaż powinnam wymienić to na początku, zapachu domowego bochenka chleba. Nigdy nie przejdę obok niego obojętnie. Moja dzisiejsza propozycja to miszmasz kilku przepisów znalezionych w sieci. Łatwy w przygotowaniu, ładnie utrzymuje kształt, a orzechy nadają mu wspaniałego smaku.

Składniki:
- 320 g mąki pełnoziarnistej
- 75 g mąki orkiszowej
- 180 g mąki pszennej
- 5 g suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- ok. 320 ml letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 70-100 g orzechów laskowych, bez łupin

Wszystkie składniki poza orzechami wymieszać, zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 h. Po tym czasie wgnieść orzechy, uformować bochenek i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 45-60 minut. Piekarnik nagrzać do 200 razem z umieszczoną w nim blachą. Chleb delikatnie zsunąć na blachę, opcjonalnie można
posmarować jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piec około godziny. Smacznego!

3 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...