16 marca 2011

Kurczak na nutę meksykańską

Zatęskniłam za letnim targiem, pełnym świeżych warzyw, za tą różnorodnością, która tak bardzo doskwiera mi zimą. Zatęskniłam też za smakami, które kojarzą mi się z zeszłorocznymi wakacyjnymi wyjazdami, za kuchnią meksykańską. Połączyłam obie zachcianki i zrobiłam kurczaka na modłę meksykańską, zapiekanego z warzywami. Wystarczy pokroić warzywa, umieścić wszystko w formie, wstawić do piekarnika na niecałą godzinę i obiad gotowy. Bardzo lubię taki sposób przygotowywania posiłku.

Składniki:
- pół dużego filetu z kurczaka
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 250 g pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: słodka papryka, chilli
- sól i pieprz

Filet przekroić na pół, natrzeć papryką i chilli, oprószyć solą oraz pieprzem, odstawić na czas przygotowywania warzyw do lodówki. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne, pokroić w cienkie paseczki. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić w ósemki lub w plasterki. Kukurydzę odsączyć. Formę do zapiekania wysmarować oliwą, układać warstwami: cebulę, paprykę, pomidory, kukurydzę, czosnek, kurczaka. Piec w temp. ok. 185ºC (termoobieg) przez 30-45 minut. W tym czasie przewrócić filety co najmniej dwa razy. Smacznego!


4 komentarze:

  1. Ja też, ja też zatęskniłam za latem!:)
    Fajne danie, jednogarnkowe i właściwie "bezobsługowe", wkładasz do piekarnika, wyciągasz i wcinasz!:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. te kolorki sa super:) a jedzonko smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj... Gdy tylko widzę napis: 'kuchnia meksykańska' od razu przed oczami mam nasze MEGA wielkie porcje burritos w sopockim "The Mexican" <33

    OdpowiedzUsuń
  4. niesamowicie aromatyczny musi być taki kurczak!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...