16 kwietnia 2011

Babka amsterdamska

Pamiętam jak piekłam piernik na Boże Narodzenie, a tutaj czas już myśleć o mazurkach i babkach. Czas biegnie niemiłosiernie, pocieszam się jednak faktem, że każdy kolejny dzień zbliża nas do lata, do straganów pełnych świeżych warzyw i owoców, do ciepłych letnich wieczorów, do zasłużonego odpoczynku.
Przepis na babkę amsterdamską znalazłam rok temu. Miałam ją zrobić na święta, ale zapomniałam o tym przepisie i w końcu zrobiłam cytrynową babkę marmurkową. Należało za tym nadrobić zaległości. Pierwszym ogromnym atutem babki amsterdamskiej jest ciasto - pyszne drożdżowe o cytrynowym aromacie. Kolejną istotną rzeczą są 4 różne nadzienia. Ja zrezygnowałam z orzechowego, pozostawiając warstwę serową, makową i śliwkową. Muszę przyznać, że najbardziej smakowała mi ta śliwkowa. Z serowej i makowej mogłabym zrezygnować, jednak za pierwszym razem warto pokusić się o zrobienie wszystkich warstw. Starajcie się układać "paczuszki" z nadzieniem tak, aby każdy kawałek zawierał wszystkie warstwy. Wówczas babka będzie cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oko.

Przepis z Arabeski Waniliowej (z moimi zmianami)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 30 g drożdży świeżych
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- skórka z 1/2 cytryny
- szczypta soli
Nadzienie serowe:
- 125 g zmielonego białego sera
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki rodzynków
- 2 łyżki soku cytrynowego
Nadzienie śliwkowe:
- 150 g powideł śliwkowych
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Nadzienie makowe:
- 100 g mielonego maku
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki tartej bułki
- szczypta cynamonu
- kilka kropel aromatu migdałowego
Nadzienie orzechowe(pominęłam):
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki tartej bułki
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka rumu
- 1/2 szklanki gorącego mleka

Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki mleka i łyżeczką cukru. Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wlać rozpuszczone drożdże , posypać odrobiną mąki i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać żółtka utarte z resztą cukru, pozostałe mleko i sól. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać tak długo , aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 h. W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotować nadzienia. Składniki na 4 nadzienia wymieszać osobno, przykryć i odstawić. Wyrośnięte ciasto lekko odgazować i podzielić na 24 części. Kolejno rozwałkowywać je na stolnicy lekko posypanej mąką na cienkie placki. Na każde 6 kawałków nałożyć do połowy jeden rodzaj nadzienia, przykryć nieposmarowaną połówką. Tak przygotowane kawałki ciasta układać na wzór dachówek w formie do babki, obficie posmarowanej masłem. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 180ºC ok. 50 minut. Jeśli szybko się zrumieni po wierzchu, przykryć folią i dopiekać dalej. Wystudzoną babkę można posypać cukrem pudrem. Smacznego!


11 komentarzy:

  1. fajny przepis...i piekna babka wyszła..;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a słyszałam o tej babce - i w sumie najbardziej mnie zachęcało to serowe nadzienie.. ale trochę roboty z tym wszystkim jest. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna. Trochę wymagająca, ale pewnie warto ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne! :) Jest taki ciasto, nazywa się Dziad Bożonarodzeniowy i też składa się z ciasta drożdżowego z takimi samymi masami :))) tyle że nie piecze się go w formie babkowej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam babki!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile różnych nadzień! Już lubię twoją babkę Aga :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...