Pierogi leniwe to klasyk. Z kilku składników można wyczarować naprawdę pyszny posiłek. Jaki jest sekret ich smaku i puszystej konsystencji? Zauważyłam, że jest to zależne od rodzaju użytej mąki, sera oraz tego czy ubijamy białka, czy nie. Raz wychodzą lekkie jak chmurki, a raz nieco twardawe. Lubię je jednak na tyle, że niezależnie od "stopnia miękkości" zawsze zjem talerz leniwych z wielkim apetytem. Pozostaje jeszcze kwestia dodatków. Najbardziej popularnym jest zasmażka z bułki tartej i masła, inni jedzą leniwe z cukrem, polane jogurtem, z sezonowymi owocami... każdy ma swój ulubiony sposób. Ja preferuję lekko podsmażone na odrobinie masła pierogi, posypane cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i rodzynkami. Z wszystkich wypróbowanych wariantów ten odpowiada mi najbardziej.
Składniki:
- 400 g białego sera
- 3-4 jajka
- ok. 1 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
Odciśnięty twaróg przecisnąć przez praskę. Wymieszać z mąką, jajkami (jeśli decydujemy się ubić białka, oddzielamy je od żółtek, ubijamy i dodajemy pod koniec zagniatania) i solą, zagnieść. Jeśli ciasto będzie za luźne, dodajemy trochę mąki, ale nie za dużo, bo zrobi się twarde. Z ciasta formujemy wałki o średnicy ok. 2 cm, spłaszczamy i kroimy na skos (tak jak kopytka). Wrzucamy partiami do lekko osolonego wrzątku. Czekamy aż wypłyną i gotujemy ok. 2 minut. Smacznego!
Bardzo lubie !!! Pysznie wygladaja!
OdpowiedzUsuńszkoda ze nie ma latwego dostepu do sera :(
uwielbiam leniwe....:)
OdpowiedzUsuńpierogi leniwe, mniam
OdpowiedzUsuńUwielbiam leniwe pierogi. Najbardziej ze smietana i cukrem :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo.
leniwe są naj! ale koniecznie z cukrem i masełkiem!
OdpowiedzUsuńLuuubię leeeniwe:)
OdpowiedzUsuńNajbardziej z maselkiem i odrobiną skórki cytrynowej:)
bardzo lubie leniwe:) z maselkiem i cynamonem... mniam:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam te pierogi. zawsze smakują tak po domowemu :)
OdpowiedzUsuńTo jest pychotka. Zjadłabym:)
OdpowiedzUsuń100% dobrego smaku.
OdpowiedzUsuńwlasnie sie gotuje trzecia partia. Wzielam jednak twarog z wiaderka i pozarl mi jeszcze raz tyle maki. Tak czy inaczej nie moge odgonic od nich domowego zarloka...
OdpowiedzUsuńtak pyszne z cynamonem
OdpowiedzUsuń