Pasta sojowa, która od dość dawna stanowi mój numer 1 wśród wszelkich smarowideł do chleba, znalazła sobie godną konkurentkę. Chociaż nie miałam jeszcze okazji zrobić klasycznego hummusu, tak wersja wzbogacona o suszone pomidory bardzo przypadła mi do gustu. Największe zaskoczenie to niesamowity smak i aromat prażonych, a następnie zmielonych ziaren sezamu (tahini). Niewielki ich dodatek wspaniale "podkręca" całą pastę. Dobrze, że od razu zrobiłam podwójną porcję.
Przepis z Salaterki
Składniki:
- pół puszki ciecierzycy
- 6 pomidorów suszonych
- duży ząbek czosnku
- 1 łyżka natki (może być suszona, wówczas dajemy mniej)
- 1 łyżeczka tahiny
- sól, pieprz (do smaku)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- szczypta chilli (opcjonalnie)
Wszystkie składniki zmiksować na gładką pastę. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
ciekawa jestem, czy by mi zasmakował z dodatkiem moich ulubionych suszonych pomidorów :)
OdpowiedzUsuńO... ciecierzyca?
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam : )
A pomidory suszone w zalewie mogą być ??
OdpowiedzUsuńTak, tylko należy odsączyć je z zalewy. :)
OdpowiedzUsuń