08 kwietnia 2011

Gęsta zupa pomidorowo-ciecierzycowa

Przeprosiłam się z zupami i o ile kiedyś jadłam je 1-2 razy w miesiącu, tak teraz nie wyobrażam sobie tygodnia bez miseczki pysznej zupy. Dzisiejsza propozycja to efekt "czyszczenia" szafek z zalegających w nich zapasów. Na wielu blogach widziałam połączenie pomidorów z ciecierzycą, a mając na uwadze to pyszne danie, wiedziałam, że zupa będzie udana. Robi się ją bardzo szybko, wychodzi gęsta i bardzo smaczna.

Składniki:
- 1 duża cebula, poszatkowana
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 250 g pomidorów z puszki
- 1 puszka ciecierzycy
- 350-400 ml bulionu warzywnego
- 2 mini-kostki bazyliowe
- sól i pieprz

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek i chwilkę razem podsmażyć. Dodać odsączoną ciecierzycę, pomidory, bulion. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. Dodać bazylię, doprawić do smaku pieprzem i solą, gotować 10 minut na wolnym ogniu. Zmiksować. Podawać z grzankami, drobnym makaronem lub bez dodatków. Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Smakowicie się prezentuje!
    I na te wietrzno-deszczowe dni jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie się prezentuje - ładny kolor.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne smaki, fajna zupka i cudny kolorek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudnie. Taka gęsta,pyszna mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. do pomidorowej mam słabośc.. w każdym wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam paczkę suszonej ciecierzycy i zastanawiam się co z niej zrobić - może właśnie zupę? Dlaczego nie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam gęste zupy. A pomidorowa była moja ulubioną w dziecinstwie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja tez bardzo lubie zupy i czesto goszcza na moim stole, nie tylko zima. Twoja pomidorowo-ciecierzycowa zupka bardzo mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...