22 kwietnia 2011

Najlepsze półkruche ciasto z jabłkami

Nie ma w tym przesady. To ciasto jest naprawdę wspaniałe. Idealnie komponuje się z jabłkami i chociaż szarlotki to ciasta typowo jesienne, mogę je jeść niezależnie od pory roku. Bardzo polecam!

Przepis z Piece of cake
Składniki:
- 500 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1,5 kg szarej renety
- cynamon

Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy. Masło kroimy na kawałeczki, dodajemy do mąki. Siekamy nożem lub rozcieramy palcami, aż zaczną powstawać grudki. Dodajemy jajka i żółtko, siekamy dalej. Dodajemy 2 łyżki śmietany i zagniatamy ciasto, ewentualnie dodając w trakcie nieco więcej śmietany. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie, o konsystencji plasteliny. Ciasto owijamy folią plastikową i wstawiamy na pół godziny do lodówki. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną połówką wykładamy blachę do pieczenia, na to kładziemy jabłka, oprószamy cynamonem i cukrem, pozostałe ciasto rozkładamy łatami na warstwie jabłek. Pieczemy w temp. 175ºC przez 35-40 minut. Smacznego!

Chciałabym Wam również życzyć wesołych świąt wielkanocnych, samych pyszności na stole, miło spędzonego czasu w gronie najbliższych i dużo spokoju.

7 komentarzy:

  1. Agnieszko Tobie również składam życzenia zdrowych, wesołych, smacznych Świat i łaski Bożej na każdy dzień

    OdpowiedzUsuń
  2. Wesołych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajeczka i mokrego Dyngusa!:))

    A ciacho pyszne, częstuję się:)

    OdpowiedzUsuń
  3. z checia bym takie ciacho z jablkami spalaszowala ze smakiem:)

    życzę Świąt pełnych spokoju, radości i miłości:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spokojnych, wesolych i rodzinnych Swiat Wielkiej Nocy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasta z jabłkami są przepyszne...
    Rozmarzyłam się i zgłodniałam : < ; ))

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis, akurat czegoś takiego szukałam. Na pewno zaraz wypróbuję.
    Pozdrawiam
    Sol

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...