05 listopada 2011

Cytrynowe ciasto z polenty i migdałów

Pierwsze bezglutenowe ciasto na blogu. Co się z tym wiąże, pierwsze ciasto, do którego zamiast mąki dodałam mielone migdały. A żeby było jeszcze smaczniej, dużo skórki cytrynowej i cytrynowy syrop. Dzięki temu ciasto nie jest suche, ma wspaniały smak i wręcz rozpływa się w ustach.

Przepis z "Kuchnia" Nigelli Lawson
Składniki na tortownice od średnicy 24 cm:
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 200 g mielonych migdałów
- 100 g polenty
- 1¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- skórka i sok z 2 cytryn
- 125 g cukru pudru

Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku. Wymieszać migdały z polentą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywać suche składniki do masy maślano-jajecznej. Na koniec dodać skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. Formę wysmarować masłem, przelać ciasto i wyrównać wierzch. Piec w temp. 180ºC przez 30-40 minut. Zostawić na ok. 30 minut do przestudzenia. W tym czasie przygotować syrop z cukru pudru i soku z cytryny - podgrzać w garnuszku, aż cukier się rozpuści. Ciasto nakłuć w kilku miejscach wykałaczką, a następnie polać syropem. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. należało by jeszcze dodać że przepis jest autorstwa Nigelli i było by całkiem poprawnie ;) A ciasto jak dla mnie za kwaśne- za to mój P. uwielbia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj po raz kolejny oglądałam TEN odcinek Nigelli i po raz kolejny zachwycam się tym ciastem.
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. chetnie bym sie wprosila na kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka: Pewnie przeoczyłaś, że w poście znajduje się informacja o autorce tego przepisu, jak i książce, z której go zaczerpnęłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię cytrynowe ciasta. Wygląda świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam zamiar się za nie zabrać, bo w książce wygląda obłędnie, u Ciebie zresztą też :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię ciasta cytrynowe, a Twój przepis wypróbuję, bo ciekawi mnie jakie będzie z migdałami:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe, bardzo i pewnie wielu mamom moze posluzyc, tym ktore maja z glutenem problem u dzieci...

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmmmm coś innego też dobrego : ))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...