To zadziwiająca, jak taki prosty deser może zrobić TAKĄ furorę. Banoffee pie - jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych angielskich deserów. Podobno zajadały się nim Margaret Thatcher i księżna Diana. Nie ma co się dziwić. Kruchy spód, masa kajmakowa, banany, bita śmietana i czekolada. Nawet nie próbujcie liczyć kalorii. Po prostu rozkoszujcie się smakiem.
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 1 opakowanie ciastek pełnoziarnistych lub owsianych
- 80 g masła, roztopionego
- 1 puszka masy kajmakowej
- 3 duże banany, pokrojone w plastry
- 250 ml bitej śmietany
- starta czekolada (do posypania)
Ciastka rozdrobnić w malakserze. Połączyć z roztopionym masłem. Wysypać masą dno tortownicy, wyrównać i ugnieść łyżką. Włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie wyłożyć masę kajmakową, a na niej ułożyć banany. Śmietanę ubić (można dodać trochę cukru), wyłożyć na banany. Wstawić do lodówki na min. 1 h. Przed podaniem posypać startą czekoladą. Smacznego!
To ja też się piszę na duży kawał takiego cuda :D
OdpowiedzUsuńTak, liczenie kalorii jest w tym wypadku zupełnie nie na miejscu:)Wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuńOj, jak ja uwielbiam to ciasto/deser. Twój wygląda pysznie. Niekiedy zapiekam spód, aby móc pokroić swobodnie i położyć na talerzyki bez stresu czy się rozsypie czy nie. Co do liczenia kalorii, to mnie w tym przypadku to nie dotyczy (zdradzę Ci pewien sekret, kiedyś w przypływie negatywnych emocji zjadałam sama pół formy :), ale cisza, nikt nie może się dowiedzieć :) ...)
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych ciast/deserów Uwielbiam...
OdpowiedzUsuńI tylko tyle?I taki efekt? Chyba pobiegnę do sklepu po masę kajmakową;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie ten deser, choc zwykle tak oblednie slodkie smaki sa nie calkiem w moim guscie. Nabralam nagle na niego ochoty, patrzac na twoje zdjecie!
OdpowiedzUsuńOj podoba mi się, podoba! :)
OdpowiedzUsuńale smaczne! poproszę kawałek
OdpowiedzUsuńMmmm... Zapewne pyyyyyyyszne ciacho... : O
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś wypróbować. :D
OdpowiedzUsuń