10 grudnia 2011

Panforte di Siena

Uwaga! Uwaga! Prawdziwy bożonarodzeniowy hit rodem z Toskanii. Najlepsze ciasto o włoskich korzeniach, jakie miałam okazję zjeść. Najbardziej najeżone bakaliami i orzechami ciasto na tym blogu. Jedno z największych "kulinarnych odkryć" tego roku. Ciasto, które KONIECZNIE musicie zrobić.
Panforte di Siena - toskańskie ciasto z bakaliami, a właściwie bakalie z ciastem, bo do prawie półkilowej mieszanki bakalii dodajecie zaledwie 60 g mąki. Bez masła i jajek. Wspaniałe połączenie skórki z pomarańczy i cynamonu. Słodkość idealnie przełamana przez ostrość kandyzowanego imbiru. Mogłabym rozpływać się nad każdym kawałeczkiem...

Przepis z "Kuchnia włoska", wydawnictwo Parragon (z moimi modyfikacjami)
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 125 g migdałów obranych ze skórki
- 125 g orzechów laskowych
- 50 g suszonych wiśni
- 50 g kandyzowanego imbiru
- 50 g kandyzowanego ananasa
- 100 g kandyzowanej papai
- 60 g suszonych moreli
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 60 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g cukru
- 175 g miodu
- cukier puder do posypania

Migdały prażymy w piekarniku. Orzechy laskowe również prażyć, aż skórka zacznie pękać. Za pomocą suchej ściereczki oczyścić ze skórki. Orzechy grubo posiekać i razem z kandyzowanymi owocami i wiśniami wymieszać. Morele drobno posiekać i ze skórka pomarańczową dodać do bakalii. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem i dodać do pozostałych składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Cukier i miód rozgrzewać w garnku, aż cukier się rozpuści. Szybko dodać do suchych składników, dokładnie wymieszać. Umieścić w formie i wygładzić wilgotnym grzbietem łyżki. Panforte piec w nagrzanym do 150ºC piekarniku przez 1h. Następnie wyjąć i ostudzić w formie. Przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


8 komentarzy:

  1. jakie zdjęcia..cudne. oprószone. już ma się ochotę na kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle bakalii w jednym cieście jeszcze nie widziałam! Kwintesencja świątecznych ciast:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo ładnie. I ta ilość bakalii, to musi być przepyszne!

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie mocno bakaliowe;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealnie słodkie popołudnie. Kawa i jesteśmy w niebie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmmm taka porcja bakalii w jednym kawałku ciasta na pewno zachwyca podniebienie... ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Siene uwielbiam... tak ze i ciasto-deser z pewnoscia nam zasmakuje... dziekujemy za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...