Z mariażu dwóch moich ulubionych kuchni musiało wyjść pyszne danie. Chrupiący spód, domowy sos pomidorowy, ostry wierzch i ciągnącaaa się mozzarella. Moja pizza idealna. Chciałam również podziękować jej współtwórcy, z którym wspólne kucharzenie to czysta przyjemność.
Przepis z "Kuchnia włoska, wydawnictwo Parragon
Składniki:
Na sos pomidorowy:
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 200 g pomidorów pelatti
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 liść laurowy
- świeżo mielony pieprz i sól
Rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę razem z czosnkiem przed 5 minut. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, oregano i liść laurowy. Sos zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut, aż zgęstnieje. Liść laurowy usunąć, doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia.
Na ciasto:
- 20 g drożdży świeżych lub 1,5 łyżeczki suszonych
- 150 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli
W misce wymieszać drożdże z woda i cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aż na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki. Mąkę wymieszać z solą, dodać zaczyn oraz oliwę i zagnieść jednolite ciasto. Umieścić w lekko naoliwionej misce i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Gdy urośnie uformować "krąg" i zostawić na 15 minut. Po tym czasie można nakładać farsz.
Na farsz:
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula, drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 1 mała żółta papryka, pokrojona w drobną kostkę
- 200 g chudej mielonej wołowiny
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
- 200 g fasoli kidney z puszki
- 2 strączki chili jalapeno, pokrojone w krążki (opcjonalnie)
- 1 kulka mozzarelli, pokrojona w plasterki
- 2-3 łyżki startego sera gruyere (opcjonalnie)
Cebule, czosnek oraz paprykę smażyć na oliwie przez 5 minut. Zwiększyć ogień, dodać wołowinę, chili oraz kumin. Smażyć 5 minut, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, dodać odsączoną fasolę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy spód do pizzy posmarować sosem pomidorowym. Wyłożyć farsz, a na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli. Piec w temp. 200ºC przez 18-20 minut. Smacznego!
Oj, coś mi się wydaje, że mi też by bardzo posmakowała. Wszystkie składniki idealnie trafiają w mój gust! :)
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie jadłam, ale przepadam za takimi ostrymi smakami i tą fasolą, więc z pewnością jest doskonała :)
OdpowiedzUsuńmuszę wkońcu zrobić pizzę, ostatnio ciagle za mną chodzi;D
OdpowiedzUsuńJa również Ci dziękuję : )
OdpowiedzUsuńByła pyszna...
Pomysł świetny, chętnie skorzystam :D
OdpowiedzUsuń