19 grudnia 2011

Pepparkakor

Dzis kolejna propozycja świątecznych łakoci, tym razem prosto ze Szwecji. Szczerze powiedziawszy nie mogę już się doczekać świąt.
Całkowite przeciwieństwo pierniczków alpejskich, co nie oznacza, że gorsze. Ciasto początkowo jest dość klejące, ale po przepisowych 2 h w lodówce, praca z nim zamienia się w czystą przyjemność. Jakie są pepparkakor? Chrupiące, cieniutkie, mocno korzenne. Żałuję, że nie zachowałam kilku jako ozdoby na choinkę, szczególnie ładnie prezentowałyby się renifery.

Przepis z White Plate
Składniki:
- 150 g melasy
- 110 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 375 g mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników

W małym garnuszku podgrzej melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Podgotuj do czasu, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Zdejmij z ognia i odstaw na pół godziny, by przestygło. W dużej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku zrób wgłębienie i dodaj jajko razem z melasą. Zagnieć ciasto (najlepiej wyręczyć się mikserem). Dodaj odrobinę mąki jeśli ciasto będzie zbyt klejące do tego, by ulepić z niego kulę. Przykryć kulę folią przezroczystą i schłodzić w lodówce ok. 2 godziny. Ciasto podzielić na kilka mniejszych części i rozwałkowywać je na oprószonej mąką stolnicy lub na silikonowej macie. Następnie wycinać foremkami dowolne kształty. Piekarnik rozgrzej do temp. 175ºC. Przełożyć pierniczki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec przez 8-10 minut - do czasu aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Smacznego!


3 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...