11 lutego 2012

Bułeczki pszenno-orkiszowe

Dawno nie pokazywałam na blogu pieczywa. Nadrabiam zatem zaległości i prezentuję Wam przepis na bardzo proste i smaczne bułeczki. Orkisz jest moim ulubionym ziarnem, a mąkę orkiszową z chęcią dodawałabym do każdych wypieków. Bułeczki są delikatne, mięciutkie, bardzo dobrze się z nimi pracuje.

Przepis z Pracowni Wypieków
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej razowej
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 300 ml wody
- 1 łyżka miękkiego masła
- 10 g drożdży suszonych
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko, roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)
- mieszanka ziaren do posypania (dałam sezam, siemię lniane, mak, pestki dyni)

Drożdże suche wymieszać z mąkami. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odstawić do podwojenia objętości na ok. 30-40 minut. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec w temp. 200ºC przez 12-15 minut. Smacznego!

5 komentarzy:

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...