Kto z nas nie lubi ciastek owsianych? Są zdrowsze od tradycyjnych kruchych ciastek, a dodatek bakalii urozmaica smak. Szczególnie gdy jest to kwaskowata żurawina. Dla równowagi w ciastach wylądowała także biała czekolada. Lubię je chrupać w ciągu dnia, pomiędzy kolejnymi posiłkami.
Przepis z Przepisy.Net
Składniki:
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 115 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szklanka mąki
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki suszonych żurawin
- 160g chipsów z białej czekolady
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać jajko oraz wanilię i dobrze ubić. Dodać mąkę, sodę, cynamon i sól - wymieszać. Wsypać płatki owsiane, żurawiny i czekoladę, dobrze połączyć z masą. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 190ºC przez 10-13 minut. Smacznego!
Egzotyczne połączenie, ale ostatnimi czasy modne. I w sumie mi podpada pod gust ;)
OdpowiedzUsuńAle grubaśne. Zjadłabym takie ciacho :D
OdpowiedzUsuńUświadomiłaś mi, jak dawno nie jadłam białej czekolady! Musze zrobić coś takiego w najbliższym czasie
OdpowiedzUsuńZ żurawiną.. ukochaną moją! Coś czuję, że ciasteczka też by znalazły miejsce w moim cukierniczym serduchu. :)
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuń