Czy chociaż raz robiliście ciasto z proszku? Przyznam się, że mnie zdarzyło się kilka razy, lecz w 3/4 przypadków był to właśnie kopiec kreta. Uwielbiam go! Lekkie biszkoptowe ciasto, dużo bitej śmietany, czekoladowe wiórki i banany. Niestety, w kupnej wersji nie obędzie się bez środków konserwujących, których raczej wolałabym unikać. Aż tu kilka dni temu znalazłam przepis na domową wersję znanego ciasta, która po pierwsze jest bardzo prosta w przygotowaniu, po drugie pełna czekoladowych kawałków, a po trzecie przepyszna, niczym nieustępująca, a wręcz lepsza od wersji z proszku.
Przepis z bloga Czarownie
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli soku z cytryny
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
Nadzienie:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 200 g czekolady,posiekanej (proponuję dać 100 g)
- 4-5 dojrzałych bananów
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i dalej ubijać. Wymieszać żółtka z proszkiem do pieczenia oraz sokiem z cytryny. Dodać żółtka do ubitej piany, wymieszać. Przesiać mąki i kakao do masy z jajek, dolać wodę i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC. Piec przez ok. 30 minut. W tym czasie można przygotować nadzienie. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Kremówkę ubić, pod koniec ubijania wsypać cukier. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać na wolnym ogniu stale mieszając, lekko ostudzić, a następnie dodać do śmietany i całość wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać czekoladę i delikatnie wymieszać. Ostudzone ciasto wydrążyć, zostawiając ok. 1 cm brzeg. Należy uważać, żeby nie przebić "dna" ciasta. Na tak przygotowanym spodzie ułożyć banany (ja je przekroiłam wzdłuż), na owoce wyłożyć krem, a następnie przykryć okruszkami ciasta, tworząc kopiec. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Uwielbiam !!! Muszę kiedyś spróbować tego domowego sposobu :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Nigdy nie robiłam, a zachwycam się zawsze kiedy mam przyjemność je jeść;) Przepis zapisany do zrobienia, dziękuję za inspirację!
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne!!!!!!
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nigdy nie piekłam tego z proszku ;) Ale wersja domowa jest obłędnie pyszna!
OdpowiedzUsuńMusze zrobić koniecznie;) Również nie lubię ciast z paczki, ale do kopca kreta miałam zawsze słabość;)
OdpowiedzUsuńMmmmm domowy musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńJa go nie robiłam, ale jadłam w gościach kilka razy. Ciekawa jestem jak smakuje ten domowy.
OdpowiedzUsuńmmmm... pychota! uwielbiam ten z proszku, a taki musze sprobowac! :)
OdpowiedzUsuń