02 kwietnia 2012

Chleb pszenny z rozmarynem (na zakwasie)

Osoby, które śledzą moje piekarskie poczynania z pewnością zauważyły moją słabość do żytniego oraz razowego pieczywa. Dla odmiany, a także ku radości jednego z domowników,upiekłam chleb pszenny z dodatkiem jednego z moich ulubionych ziół - rozmarynu. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się wspaniały zapach. Chleb ma dość delikatną strukturę, jest mięciutki, lecz nie kruszy się w trakcie krojenia. Niestety, jak większość pszennych chlebów, najlepszy w dniu pieczenia.

Przepis z Pracowni Wypieków:
Zaczyn:
- 50 g zakwasu żytniego
- 100 g wody
- 150 g mąki żytniej (dałam typ 720)
Ciasto właściwe:
- 30 g oliwy z oliwek
- 180 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 6 g świeżych drożdży lub 1/3 łyżeczki suszonych
- 400 - 420 g mąki pszennej
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego

Składniki zaczynu wymieszać, odstawić na 12-18 h. Po tym czasie dodać składniki z ciasta właściwego. Wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego kulę, lekko posmarować oliwa i przełożyć do miski. Przykryć folią i zostawić na 1 h do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować bochenek, pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30-60 minut. Piekarnik nagrzać do 230ºC, umieszczając w środku blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub kamień. Delikatnie przełożyć chleb i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 210ºC i piec 25-40 minut. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Kocham rozmaryn. Nie przepadam za białym pieczywem, ale chleb z takim dodatkiem bez dwóch zdań zjadłabym ze smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, Tato musiał być zadowolony! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. No dobrze, ale jak zrobić zakwas?

    OdpowiedzUsuń
  4. W sieci znajdziesz mnóstwo przepisów na zakwas zarówno żytni, jak i pszenny. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...