Uwielbiam zbierać grzyby. Zawsze chętnie brałam udział w grzybobraniach. Paradoksalnie, za samymi grzybami nie przepadam. Wyjątek stanowią kurki, w których rozsmakowałam się rok temu i od tamtego czasu z utęsknieniem czekam, aż się pojawią. W ich przypadku nie eksperymentuję, zawsze stawiam na sprawdzony, a do tego bardzo szybki przepis. Kremowy sos z koperkiem idealnie współgra z kurkami. Możecie podać je z makaronem lub kaszą. Jeśli szukacie prostego sposobu na szybki obiad z wykorzystaniem kurek lub dopiero "oswajacie" te grzyby, ten przepis jest dla Was.
Składniki:
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- ok. 400-500 g kurek, oczyszczonych, większe pokrojone
- 150 ml śmietany kremówki
- mały pęczek koperku, pokrojony
- sól i pieprz
Kurki obgotować przez 3-5 minut. Cebulę przesmażyć na patelni, dodać kurki oraz śmietanę. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodać koperek i całość wymieszać. Smacznego!
kurki.. zdecydowanie smak lata
OdpowiedzUsuńkurki, śmietanka i koperek:) mniammmmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nie miałam okazji spróbować tych grzybków. : <
OdpowiedzUsuńPotrawa wygląda rewelacyjnie!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do mnie :):):)