19 września 2012

Pasta z suszonych pomidorów i pieczonej papryki

Pasty do kanapek robię rzadko, lecz za każdym razem szukam czegoś nowego. Przepis na dzisiejszą już od dawna miałam w zakładkach, a ostatnio uzbrojona w słoiczek pomidorów i paprykę postanowiłam w końcu go zrealizować. Pomidory idealnie przełamują słodkawy smak pieczonej papryki. Do tego czosnek i szczypta chili, która nadaje ostrości. Zrobiona z przeznaczeniem na kanapki, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do makaronu.

Przepis z bloga Kornik w kuchni
Składniki:
- 1duża czerwona papryka
- 6-8 suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1-2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki chili

Pokrojoną paprykę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC, aż zaczną pojawiać się na niej czarne plamki. Następnie przekładamy do woreczka foliowego, zawiązujemy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z papryki skórkę i kroimy ją na paski. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam suszone pomidory, ta pasta na pewno smakuje nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta pasta przypomina mi moje dzieciństwo:)
    Kiedy moja mama przygotowywała pasty kanapkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Suszone pomidory? Zawsze i wszędzie! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...